duminică, 14 iunie 2015

Nivelurile dezvoltarii personale

In textul care urmeaza voi incerca sa analizez dezvoltarea personala, ce este si ce poate ca nu este aceasta, dar si despre caile in care poti sa ajungi sa te dezvolti ca persoana. Ca orice alt trend, si dezvoltarea personala a crescut in popularitate in mare parte datorita faptului ca este foarte atractiva. Oricine poate sa se dezvolte personal.

Asadar, in prezent exista o multitudine de carti care se presupune ca ar trebui sa te ajute sa te dezvolti personal, desi nu inteleg cum poti sa te dezvolti dintr-o carte, daca tu nu practici deloc ce scrie acolo, cursuri, workshop-uri, training-uri si seminarii despre cum sa te dezvolti personal. Toate aceste lucruri sunt absolut inutile daca nu consideri faptul de a pune si in aplicare ceea ce acele persoane te-au invatat, intrucat dezvoltarea personala nu vine din simplul fapt de a citi un articol sau o carte despre dezvoltare personala, ci din a trai si a invata sa traiesti mai bine, atat pentru tine, cat si pentru ceilalti.

Daca ar fi sa luam fiecare cuvant din acest concept separat, dezvoltare si personal, am putea descoperi un alt sens pe care cei care scriu carti, organizeaza workshop-uri, scriu articole si creeaza blog-uri nu isi doresc ca tu sa il descoperi. Faptul ca poti sa te dezvolti si singur, fara ajutorul nimanui. Insa, in definitiv, fiecare persoana intelege ce vrea din acest concept, iar acest lucru poate avea si avantaje dar si dezavantaje.
Analizand nivelurile sau sferele pe care literatura despre dezvoltare personala indica ca poti sa le imbunatatesti, in principal ar reiesi cateva mai importante, cea fizica si psihica. Multi indivizi merg mai departe si separa sfera psihica in mai multe, si anume emotionala, mentala, spirituala, religioasa si asa mai departe. Insa, punctul meu de vedere este ca toate intra intr-o singura categorie, cea psihica.

Prima sfera, cea fizica, poate face referire la dieta pe care o avem, exercitiile fizice pe care le putem executa, programul de dormit si de lucru si asa mai departe. Multi indivizi sustin faptul ca daca iti doresti sa te dezvolti ca persoana, intai ai nevoie sa-ti dezvolti sfera fizica, care actioneaza ca o baza pentru celelalte, facilitandu-le. Considerand faptul ca daca sfera fizica este precara si restul coboara la acelasi nivel, acest lucru are un sens. Cu totii stim acele zile cand bolnavi de raceala fiind, nivelul nostru mental era la pamant, iar singurul lucru care ne interesa era sa scapam de raceala.

A doua sfera, cea mentala sau psihica, asa cum am precizat si mai sus, are mai multe elemente, cea emotionala, mentala. A te dezvolta personal pe partea emotionala a sinelui poate insemna sa ne controlam mai bine emotiile in public, iar a te dezvolta personal pe partea mentala poate insemna sa inveti sa iti cresti nivelul de cultura, de memorie, de atentie, de rezistenta la stres si asa mai departe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu